pentru pacienți

Informații utile pentru pacienți

În stomatologie, dozele de iradiere la care sunt supuși pacienții sunt foarte mici. Aparatele digitale cu care este dotat cabinetul nostru sunt foarte performante, de ultimă generație, și folosesc doze da radiație mică. Radiografiile sunt necesare pentru punerea unui diagnostic corect încă din stadiu incipient, pentru verificarea tratamentului sau pentru a observa evoluția pacientului în timp.

Vă asigurăm că personalul nostru va efectua examinările radiologice cu cea mai mica doză de radiații posibilă pentru obținerea unor imagini de calitate superioară, respectând principiul ALARA.


întrebări frecvente

Am nevoie de programare?

Pentru efectuarea examinărilor radiologice (radiografii dentare, panoramice și CBCT) nu este necesară programarea.

Deoarece pozele pentru ortodonție necesită un timp de realizare mai îndelungat la care se adauga și sterilizarea instrumentarului, vă rugăm sa sunați din timp pentru programare, iar rezultatele se vor elibera fie pe loc sau cel mai târziu a doua zi.

Când primesc rezultatul?

Radiografiile și CBCT-ul se eliberează în câteva minute de la efectuarea examinării. Pozele ortodontice cu fotomontaj se pot elibera in aceași zi, iar analiza teleradiografiei se eliberează a doua zi.

Am nevoie de pregătire specială pentru efectuarea unei examinări?

Pentru examinările radiologice nu este nevoie de pregătire specială. Pentru efectuarea radiografiei panoramice, de craniu și a CBCT-ului este nevoie ca pacientul să își scoată accesoriile din zona capului și gâtului (cercei, lănțisor, agrafe, pierce-uri, extensii de păr cu clipsuri), deoarece acestea se suprapun peste imaginea captată.

Ce doza de radiație primesc în timpul unei examinări radiologice?

Cantitatea de radiație primită de corpul nostru este măsurată în mSv. În fiecare an suntem expuși la aproximativ 3.6 mSv din fondul natural de radiații care vine de la pamant și din spațiul atmosferic, dar și de la multe alte surse artificiale cum ar fi cuptoare cu microunde, telefoane mobile, televizoare, monitoare, antene, linii de înaltă tensiune, etc. Cantitatea de radiație pe care o primiți în timpul unei examinări radiologice în stomatologie este foarte mică, asa cum reiese și din exemplele următoare:

Radiografie dentară digitală ~ 0,0032 mSv
Radiografie panoramică digitală (OPT) ~ 0,0047 - 0,0145 mSv
Teleradiografie digitală ~ 0,015 mSv
CBCT (tomografie dentară) ~ 0,025 - 0,06 mSv
CT Medical (pentru comparație) ~ 1,2 - 3,3 mSv
Fond natural de radiații (pentru comparație) ~ 3,6 mSv/an

În caz că vă pierdeți radiografia pe film sau CD-ul cu investigația CBCT, vă putem elibera duplicat, fără să vă supuneți din nou radiaților. Duplicatul costă 10 RON.