pentru pacienți

Informații utile pentru pacienți

În stomatologie, dozele de iradiere la care sunt supuși pacienții sunt foarte mici. Aparatele digitale cu care este dotat cabinetul nostru sunt foarte performante, de ultimă generație, și folosesc doze da radiație mică. Radiografiile sunt necesare pentru punerea unui diagnostic corect încă din stadiu incipient, pentru verificarea tratamentului sau pentru a observa evoluția pacientului în timp.

Vă asigurăm că personalul nostru va efectua examinările radiologice cu cea mai mica doză de radiații posibilă pentru obținerea unor imagini de calitate superioară, respectând principiul ALARA.


întrebări frecvente

Am nevoie de programare?

Pentru efectuarea examinărilor radiologice (radiografii dentare, panoramice și CBCT) nu este necesară programarea.

Pentru ecografie și consultații de specialitate se face programare telefonică la numarul 0264-599.479 sau personal, la sediul nostru, de luni până vineri între orele 9 - 19.

Deoarece pozele pentru ortodonție necesită aproximativ 20 de minute, vă rugăm sa vă prezentați la cabinet până la ora 18:30.

Când primesc rezultatul?

Radiografiile și CBCT-ul se eliberează în câteva minute de la efectuarea examinării. Pozele ortodontice cu fotomontaj sau analiza teleradiografiei se eliberează în câteva ore sau a doua zi, în funcție de volumul de lucru.

Am nevoie de pregătire specială pentru efectuarea unei examinări?

Pentru examinările radiologice nu este nevoie de pregătire specială. Pentru efectuarea radiografiei panoramice, de craniu și a CBCT-ului este nevoie ca pacientul să își scoată accesoriile din zona capului și gâtului (cercei, lănțisor, agrafe, pierce-uri, extensii de păr cu clipsuri), deoarece acestea se suprapun peste imaginea captată.

Pentru efectuarea ecografiei abdominale, pacientul trebuie să nu manance cu cel puțin 4 ore înainte și să bea lichide cu aproximativ o oră înainte examinării pentru a se vizualiza mai bine căile urinare. Pentru restul examinarilor ecografice și a celor doppler nu este nevoie de o pregătire prealabilă.

Ce doza de radiație primesc în timpul unei examinări radiologice?

Cantitatea de radiație primită de corpul nostru este măsurată în mSv. În fiecare an suntem expuși la aproximativ 3.6 mSv din fondul natural de radiații care vine de la pamant și din spațiul atmosferic, dar și de la multe alte surse artificiale cum ar fi cuptoare cu microunde, telefoane mobile, televizoare, monitoare, antene, linii de înaltă tensiune, etc. Cantitatea de radiație pe care o primiți în timpul unei examinări radiologice în stomatologie este foarte mică, asa cum reiese și din exemplele următoare:

Radiografie dentară digitală ~ 0,0032 mSv
Radiografie panoramică digitală (OPT) ~ 0,0047 - 0,0145 mSv
Teleradiografie digitală ~ 0,015 mSv
CBCT (tomografie dentară) ~ 0,025 - 0,06 mSv
CT Medical (pentru comparație) ~ 1,2 - 3,3 mSv
Fond natural de radiații (pentru comparație) ~ 3,6 mSv/an

În caz că vă pierdeți radiografia pe film sau CD-ul cu investigația CBCT, vă putem elibera duplicat, fără să vă supuneți din nou radiaților. Duplicatul costă 10 RON.